Latihan Menembak bersama PDRM

14 September, Kuantan - Program latihan menembak berkonsepkan pertandingan anjuran Pusat Kokurikulum dan Kor SUKSIS Universiti Malaysia Pahang (UMP) dengan kerjasama PDRM telah diadakan di Lapang sasar Kem Pasukan Gerakan Am (PGA), Galing.

Acara yang dipertandingkan ialah tembak individu, berpasukan dan tembak jatuh piring. Program ini bertujuan mengeratkan silaturahim dan persefahaman antara para pegawai kedua- dua pihak disamping meningkatkan kemahiran dan memberi peluang kepada pegawai UMP merasai pengalaman menembak.

Turut serta, Dato' Sharifuddin Ab Ghani, Ketua Polis Pahang, para pegawai kanan polis, Prof. Dato' Dr. Rosli Mohd Yunus, Prof Dr. Yuserrie Zainudin, Tuan Sanudin Md Isa, Ajutan PGA Briged Tenggara dan para pegawai UMP.Pentauliahan Kor Suksis Batch 2010-2013 di UIA Gombak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera dan Salam1 Malaysia. Lumrah sebagai anggota beruniform, setelah berpenat lelah selama 3 tahun berturut-turut, kini tibalah masanya majlis pentauliahan. Latihan bermula dua minggu awal dari tarikh Majlis Pentauliahan pada 3 September 2013, iaitu bermula pada 21 Ogos 2013 di Universiti Islam Antarabangsa, Gombak. Sepanjang latihan, pelbagai pengalaman yang dialami disamping dapat mengeratkan silaturrahim di antara universiti. 

Anggota pasukan wanita UMP berada di dalam detachment kedua manakala anggota pasukan lelaki UMP berada di dalam detachment ketiga. Alhamdullillah, sepanjang latihan, kami dapat mengeratkan silaturrahim bukan sahaja sesama anggota, tetapi juga sesama antara universiti. Dan alhamdulillah juga, sepanjang latihan, anggota Kor Suksis UMP dapat melakukan aktiviti dengan sempurna.
Sekalung tahniah diucapkan kepada Pelatih Keseluruhan Terbaik, iaitu Insp SP Abdul Hakem, manakala Pelatih Latihan Luar Terbaik iaitu Insp SP Siti Norfadhilah dan Pelatih Akademik Terbaik iaitu Insp SP Sh. Syazwani.

Di sini, saya mewakili rakan seperjuangan ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada para jurulatih yang tidak ubah seperti ayah kandung kami di universiti. Jasa kalian mengajar kami supaya menjadi insan berguna tidak mungkin dapat kami balas, hanya doa mampu kami titipkan untuk kalian.

Semoga ukhuwah yang terbina tidak akan terputus ibarat air sungai yang akan terus mengalir. InshaAllah.

Para pelatih wanita di hadapan padang kawad.

Pelatih Luar Terbaik bersama aboh kami, Encik Ismail.

Semasa waktu rehat melepaskan lelah berkawad.


Semoga ukhuwah kekal terbina, InshaAllah


Pada hari jamuan hari raya bersama DS  Najib, PM Malaysia

Bertemakan merah hitamAnggota lelaki Kor Suksis UMP
Semasa


Semasa di dalam dewan CAC, UIASesi mengurut di waktu rehat.

Bersama jurulatih dari UKM
Penyampaian sijil oleh Ketua Polis Negara
Kenangan yang terbina akam sentiasa tersemat di sanubari setiap anggota. 

Perbarisan Majlis Penutupan Hari Kokurikulum | 15 September 2012


Tarikh : 15 September 2013
Masa : 9.00 am
Tempat : Perkarangan Kompleks Sukan UMP
___________________________________________________________________


Sempena dengan penutupan hari Kokurikulum Universiti Malaysia Pahang pada 15 September yang lalu. Seramai 48 anggota yang terdiri dari tahap dua dan tiga menyertai perbarisan penutupan tersebut. 

Majlis perbarisan tersebut juga turut disertai oleh badan beruniform yang lain selaku detachment untuk majlis tersebut. Antaranya ialah Pelapes Udara, Kor Sispa, dan Pelapes Laut.

Pelapes Udara

Kor Sispa

Pelapes Laut

Majlis bermula dengan pergerakan masuk detachment Pelapes Laut, diikuti dengan Kor Sispa dan Tentera Udara. Kemudian di ikuti juga dengan perbarisan masuk pasukan Kor Suksis.Perbarisan tersebut  diteruskan dengan lapor baris oleh inspector KS Abdul Hakem Bin Abdul Hamed kepada komandan Kor Suksis ACP/KS Prof Dr. Yuserrie Zainuddin selaku VIP pada hari tersebut. Kemudian nyanyian Lagu Negaraku serta Lagu Maju Gemilang berkumandang di ruang legar berhadapan Kompleks Sukan UMP tersebut.
Sejurus, tamat nyanyian lagu Maju Gemilang, Insp KS Abdul Hakem Bin Abdul Hamed melapor diri untuk memohon izin melakukan tugas lain. Para VIP kemudiannya bergerak ke dalam Kompleks Sukan UMP untuk majlis Penutupan Hari Kokurikulum.